Friday, June 20, 2008
soalan berkaitan dengan mimpi
hurm..
rasanye ramai yang tau kot pasal benda ni especially girls aa..maybe ade di antara korang yang dengar cerita dari mak korang ke,ataupun bile tengok drama ke..pasal mimpi yang berkaitan dengan ular.macam baru2 ni,saya tengok Renjis kat AstroRia, Kirana (dilakonkan oleh Elyana) mimpi yang kaki dia kena belit dengan 2 ekor ular.bila dia bagitau mak dia pasal benda ni,mak dia cakap tu petandanya ada orang nak datang meminang.

saya cuma nak tanye la..betul ke if kita mimpi ular datang belit kaki kita,maknanya ada orang nak datang meminang kita?

fyi,memang saya penah mimpi pasal ular ni..tapi saya bukan mimpi ular belit kaki saya..sebaliknya saya yang lari dari ular tu..tu ape pulak petandanya..???

huaa...saya sekadar nak tau je la..memang terbukti ke mimpi tu adalah satu petanda..kepada sesiapa yang tau sedikit sebanyak pasal mimpi ni,anda dijemput untuk memberi komen berkaitan dengan benda ni..bukannya ape,saja nak tau pendapat orang lain.

tu je la kot buat masa sekarang..ciao~

Labels:

 
posted by HidayahSham at 11:55 PM | Permalink | 5 comments
Monday, June 16, 2008
mandi sungai yeh!!
hari ni saya mandi sungai kat belakang rumah saya dengan mama.dah lama dah pasang niat nak mandi sungai,tapi hati ni cam berat je nak gi mandi.last2 hari ni baru la saya terbukak hati nak mandi.air sungai tak berapa dalam sebab kat Taiping dah 3-4 hari tak hujan.tiap2 hari panas.tu yang saya membuatkan saya teringin mandi sungai.saja nak berendam lama2 dalam sungai,bagi badan sejuk.


air sungai tak berape dalam,tapi lepas aa saya nak berendam..=P



sungai lagik!!



tapi sebelum saya mandi sungai,saya dengan parents gi Giant Taiping sebab saya nak beli CD-R.saya nak burn sume series,movies yang ade dalam laptop ni kerana laptop saya sekarang teramatlah lembap.sumenye disebabkan hard disk yang hampir2 penuh.nak tak nak,kene la jugak burn segala benda alah tu dalam CD.so saya pun beli la CD-R Giant 50 pieces for RM 19.99 lalu dibundarkan menjadi RM20. ok la tu,dapat 50 CD dengan hanya RM20.nak beli CD-R mahal2 pun,saya bukannye burn data2 penting pun.

CD-R 50 keping RM 19.99.murah2..=]



lepas beli CD-R,saya pun melilau cari parents saya.rupa2nya diaorang masuk Guardian cari ubat kot.saya menyendeng je aa kat mama.saya ni pantang sikit masuk Guardian ataupun Watson,mesti ade je benda2 yang nak saya beli especially benda2 yang berkaitan dengan kesihatan.mama pun bukan main kipas saya suruh beli itu la...ini la.mana saya tak teruja nak membeli.dan seperti biasa,saya pun terbeli la 3 benda ni.mula2 mama suruh beli B-Complex yang mane benda alah ini adalah food supplement dari 21st Century.nutritionist tu aa,duk cite macam2 kat mama,cakap B-Complex bagus untuk memori (tau aa kadang2 saya ade short term memory ..tapi takkan sampai kene makan food supplement...haisshh~).mama suruh saya beli.saya sekadar mengikut kata2 seorang ibu yang mahukan anaknya sihat sejahtera.


B-Complex..nasib la tablet dia jenis soft gel,kalo tak....hahahaha~



sementara tunggu mama+ayah beli barang2 diaorang,saya merayau dalam Guardian tu.tengah saya merayau,saya ternampak pulak Pati Prun InnerShine dari Brand's.terlintas di hati nak cuba sebab tengok dalam iklan,cam sedap je rasanya.huahuahua,saya sangat mudah percaya kepada iklan2 yang ada kat TV...tapi bukan semua iklan aa.saya pun amik la satu kotak,dalam satu kotak ada 6 botol.kene habiskan 1 botol dalam masa 24 jam.what if rasa dia tak sedap???herk...tolan jo la sumonya..+P


benda alah ni malam ni baru boleh makan..huaa,mintak2 la rasa OK,kalo tak saya KO!!



tatkala nafsu membeli saya dah terhenti,tibe2 mama panggil saya.saya pegi kat mama,rupe2nya mama nak tunjuk satu lagi supplement dari 21st iaitu Women Multivite.huaa...mama cakap supplement ni all in one,ada EPO (Evening Primerose Oil) which is very good for women,Royal Jelly,Ginseng,Herbs bla bla bla..saya tak suka makan EPO,tablet dia besor!!!!mama suruh try Women Multivite ni.saya pun beli le jugak..mama always right!!


yup2...mama suruh beli supplement ni...=D



semua sekali saya kene bayar RM64.70.huh..nasib baik la benda2 alah ni untuk kesihatan.at least tak terasa sangat la bila bayar tu.kalau benda2 yang melalaikan...mau timbul rasa bersalah di kemudian hari.huhuhuhu.


balik rumah,terus simpan pati prun dalam fridge, then mamam la supplement yang saya baru beli.cet2,saya geram betul la.saya ingatkan Women Multivite punya tablet tu kecik,rupe2nya sama besor dengan EPO tablet biasa.huaaaa!!!!!terpaksa jugak saya telan..ye aa,kalo tak membazir je saya.


dalam pukul 3,saya pun bergerak ke sungai bersama mama lalu merendamkan diri selamat hampir 1 jam.sungguh puas hati.tapi bila dah lepas mandi,peyut pun berbunyi mau diisi dengan makanan.huhuhu...saya pun ape lagi,mamam aaa!!!!

JUJUBES...nama dia chomey..takde kaitan dengan aktiviti membeli belah saya hari ni...saya saje je letak.mula2 makan,rasa manis sebab benda ni bersalut dengan gula,tapi bile gula dia da abis,rasa berangin je mulut ni...huhuahua~



huaaa...nak stop,nak chat dengan rakan2 sepermainan pulak....tratata!!!


Labels:

 
posted by HidayahSham at 4:33 PM | Permalink | 6 comments
Sunday, June 15, 2008
Foto-foto kuih limas~
untuk memenuhi permintaan Cik Alin,dengan ini saya mempersembahkan foto-foto kuih limas.huahuahua~

sarung kuih limas yang dibuat oleh saya..+P


kuih limas yang telah siap dimasak.



saya da makan satu bite..tu pasal berlobang kuih tu...huahua~



see...atas kuih kaler putih,rase lemak berkrim..bawah pulak kaler hijau,rasa pandan.bawah sekali gula yang separa cair..rasa manis..cedap2!!


huhu..saya tak dapat nak snap banyak gamba sebab saya pun bangun lambat pagi jumaat tu.tengok kat dapur,mama dah abis masak,tengah susun2 kuih tu dalam tupperware untuk dihantarkan ke cikgu kat sekolah.

huaaa...saya lapar aa.nak gi mamam sat.Alin,harap ko berpuas hati dengan gamba2 kuih ini yeh...=]

Labels:

 
posted by HidayahSham at 11:54 AM | Permalink | 8 comments
Saturday, June 14, 2008
transformasi transformers?
plz ignore the title of my entry today.the word "transformers' just came out on my mind.maybe sebab saya suke tengok cite tu kot.huahuahua,tak silap saya aa..dekat 3 kali saya ulang tengok cite tu..sume gara2 graphic effects dia melampau lawa.plus saya suke tengok robot2 yang bertukar menjadi kenderaan dalam sekelip mata.i wish i had Bumblebee as my first car...sangat2 chomey aa Bumblebee.nama dia pun cute..BUMBLEBEE!!


erk..saya suka berangan !tapi,tak salah kan berangan,asalkan jangan berangan sampai hanyut tak bertepi..hari ni buat pertama kalinya,saya bangun pagi awal semata-mata untuk mengemas bilik dan rumah saya.huahuahua,it was so sudden la.mood rajin datang dengan tiba2.mule2 saya mengemas bilik saya.habis hangkut barang2 letak tepi,sapu dan vacuum satu bilik.da abis sapu satu bilik,saya spray pulak satu bilik dengan Glade Spa Fresh.dah puas hati dengan tahap kekemasan bilik saya,saya bergerak pulak ke kawasan ruang tamu.habis saya sapu segala-galanya,tak tinggal walau sedikit pun sampah sarap.

da habis tugas menyapu sampah,saya sambung pulak dengan mengumpul surat kaba lame (old newspaper..ala2 apek naek lori keliling kampung cari sulat kaba lame wooo),saya susun elok2 then ikat dengan tali lalu letak kat luar rumah.nanti nak hantar sume surat kaba lame ni gi recycle. ye rakan2,amalkan sikap kitar semula barang2 yang telah kita gunakan supaya bumi kita bersih dari sampah2 yang kita buang.sayangilah bumi kita!!

saya habiskan dekat 4 jam aa duk mengemas rumah.tapi satu benda je saya tak berape berkenan bila saya mengemas rumah.once saya start je menyapu,saya akan bersin sampai la saya habis mengemas.sesungguhnya saya sangat la allergic dengan habuk2 yang berterbangan..(adekah ini alasan saya untuk tidak mengemas rumah lagi???)

tapi memang betul...saya tak tahan habuk.dari kecik2 cili padi sampai la dah besar, saya memang lemah dengan habuk.ingat lagi time saya darjah 2,saya duk mengemas rumah, saya vacuum satu rumah.lepas habis vacuum,saya nak bersihkan vacuum cleaner tuh.saya pun pi la keluar rumah,godek vacuum cleaner dan keluarkan container yang berisi sampah2 dan habuk2 yang telah disedut tadi.saya bersihkan container tu.then malamnye,saya sesak nafas yang sampai biru muke2 saya.naseb ada mama+ayah time tu.ayah letakkan vicks dalam satu bekas,dalam bekas tu ada air panas.ayah suruh saya sedut wap dari dalam bekas tu so that hidung saya clean and clear dari segala benda yang block saya untuk bernafas.Alhamdulillah,saya boleh bernafas seperti biasa lepas tu.

tapi esoknye ayah bawak saya pegi Hospital Taiping untuk pemeriksaan lanjut sebab saya tak pernah sesak nafas seteruk tu.bile doktor check,doktor cakap saya berkemungkinan ada asthma.lalu saya pun ditahan masuk wad.huaaa...time tu baru darjah 2 kot.amat takut masuk wad.da tu nurse gi kasi saya katil kecik,cam budak 4-5 tahun punya saiz.saya dah besar aa time tu.bile baring dalam katil tu,kaki terjulur lebih dari katil.sabar je la.3 hari jugak la saya kene tahan kat wad.tu la pengalaman pertama saya masuk wad...lepas tu saya tak pernah lagi kene tahan wad,mintak2 jangan la kene tahan lagi.sungguh tidak bebas di wad...=(


hari jumaat lepas,mama buat kuih limas a.k.a kuih tako.ada jugak orang panggil kuih ni kuih tepung pelita.ada cikgu kat sekolah lama saya order untuk makan2.cikgu tu order 150 biji kuih limas.mama mengerahkan saya untuk membuat sarung kuih tersebut pada hari kamis malam jumaat sebab cikgu nak kuih tu pagi jumaat.saya pun menurut kata mama saya,tepat pukul 12 malam saya pun membuat sarung kuih tersebut.


sambil buat sarung kuih,saya tengok cite V for Vendetta.haiyok.saya tengok cite tu 2 kali,still ade certain parts of that story yang saya tak faham.tapi saya sungguh respect dengan V sebab dia seorang yang berani dan sangat dramatis.huahuahua.bayangkan dia nak bunuh orang tapi dia sempat lagi menari,bagi bunga ros.saya rasa saya kena tengok cite tu lagi sekali baru saya paham cite tu kot...huahuahuahua!!!


saya letak gamba2 kuih limas yang telah siap dimasak oleh mama saya tersayang.sedap wooo kuih limas.bulan puasa memang ramai gak orang jual kuih ni,tapi saya tak pernah lagi makan kuih limas yang lagi sedap dari mama saya buat.ye2,saya sayang mama saya.mama saya Ratu membuat kuih limas.hehehe.

.
..
....
......
.......
.........
...........
.............
................
..................
.....................
........................
..........................
.............................
.................................

huaa!!!
sungguh geram...tah ape problemnye blogger ni tak boleh upload gamba kuih limas.dengki aa tuh...haisssshhhh!!!!

saya suda menyerah kalah.esok je aa saya upload gamba2 tu.sangat mengantuk sekarang...keciwa2~

 
posted by HidayahSham at 11:35 PM | Permalink | 2 comments
Tuesday, June 10, 2008
letihnye..hua~
saya baru je balik dari taiping.mula2 saya singgah sekolah rendah saya sebab cikgu yang pernah mengajar saya, Pn Norhayati Md Rose nak jumpe saya.rupe2nya cikgu nak pesan kat mama saya untuk buat kuih limas@kuih tako.mama saya selalu buat kuih tu tapi bile orang order je aa.saya pun ade gak tolong mama saya buat kuih tu,tapi saya tolong buat sarung dia aa.bancuhan kuih tu saya tatau.huahuahua.

then on the way saya nak keluar dari kawasan sekolah,lalu la kelas2.ade satu kelas ni,lepas je saya lalu,saya dengar bunyi 'feewwiiit' dari belakang saya.hampeh btul budak2 ni,tak sedar ke saya ni lagi besor dari diaorang,berani pulak diaorang kaco saya (adekah saya kelihatan macam budak2 sekolah rendah...kalau ye,maknenya saye awet muda aa kan...ngehehehehe~).tapi saya toleh belakang pun sebab rushing.

saya pun meneruskan perjalanan saya ke taiping sebab nak fotostat buku..then buat keje2 laen jugak.saya gi popular cari buku untuk FYP,tapi takdak le pulak.saya gi supermarket borong barang2,then gi bank withdraw duit.letih aa duk pusing2 kat pekan time tengahari yang panas.seb baik la hari ni saya terfikir nak pakai sneakers,takde la rasa sakit sangat kaki.kaki sebelah kiri saya duk berdenyut je dari pagi,taktau kenape.tapi ikutkan memang kaki kiri saya ni adalah problem sikit,sebab waktu kecik2 dulu penah terseliuh la,jatuh longkang la,jatuh motor la (orang lain bawak..so far saya bawak motor tak penah jatuh lagi..Alhamdulillah).kaki kiri la slalu tercedera.maybe tu pasal kaki kiri saya duk sakit je sekarang.bile sejuk,lagi bertambah berdenyut rasenye kaki ni....haiishh~

da habis borong barang,saya gi singgah umah member sekolah saya,Deela sebab nak amik CD.time tu da pukul 1.kete da makin banyak atas jalan.saya pulak da letih..so saya drive slow je la.sangat mengantuk aa time driving,lalu saya pun pasang la CD kuat2 supaye hilang skit mengantuk ni.

sampai je jalan nak masuk rumah saya,saya nampak ada 2 orang budak laki ni tengah berjalan balik dari sekolah.saya pun bawak slow,then tanye budak2 ni umah kat mane,saya nak tolong hantarkan sebab da alang2 satu jalan.tapi budak2 ni cam takut je nak tumpang,maybe diaorang ingat saya nak kidnap diaorang kot.huahuahua...tapi bile fikir2 balik,bagus jugak bile diaorang fikir camtu,at least tau la yang budak2 ni pandai menjaga diri.disebabkan budak2 ni taknak tumpang saya,saya pesan kat diaorang suruh jalan elok2...lalu saya pon beredar.

haaa...dah abis kisah hidup saya untuk hari ini.saya nak tidur sat...sangat2 mengantuk....ZzZzZzZzZz~
 
posted by HidayahSham at 1:45 PM | Permalink | 0 comments
Sunday, June 8, 2008
kebosanan
saya takdak menda sangat nak cerita hari ni.cume yang ade pon,saya baru siap buat dadih kejap tadi.huhuhu,buat dadih di malam hari..cam best pulak.=]

disebabkan saya malas nak menaip panjang2,saya just letak gamba2 yang berkenaan sahaje....ngehehehe~


baru beli buku ni kat Popular petang tadi.murah je buku ni.RM15.90.dah lame saya tak baca novel.last time baca,rasenye last 2 years.tu pon tak habis baca.jam tu pulak,saya pakai dari form 4 sampai la sekarang.baru-baru ni je gi tuka bateri.walaupun da bercalar balar,saya still suke pakai jam ni sebab selesa dan warna dia hitam..i like~

huahua..ni la tabung2 kesayangan saya.saya hangkut bawak balik dari hostel balik ke rumah sebab takut hilang.yang hijau tu untuk syiling 50 sen,oren syiling 20 sen,transparent tu syiling 10 sen.tabung paling hujung kaler merah tu saya letak syiling 5 sen dengan duit kertas.

amik gamba kucing ni semalam.ni salah seekor kucing yang ada kat rumah saya.nama dia arang,dia ade seekor lagi adik name kapor.hua..name 2 ekor kucing ni pelik2 sebab ayah yang letak.ayah cakap senang nak ingat,sebab sekor hitam cam arang...sekor lagi putih cam kapur.si arang ni kucing jantan,kapur pulak kucing betina.diaorang mix kucing tempatan dengan kucing parsi.arang ni penakut angsa...lawak tul~

huaa...saya sungguh tiada idea nak mencoret kat blog sekarang.ape lagi...tratata~
 
posted by HidayahSham at 12:33 AM | Permalink | 2 comments
Friday, June 6, 2008
i'm on holiday..=P
hehe..saya terasa malas nak mengupdate blog sejak cuti sem bermula.everytime saya bukak login page blogger,mesti niat nak mengupdate blog terbantut..alih2 terus tutup je browser,layan japanese series.sekarang saya sedang menghabiskan series 'Good Luck'.series ni pasal life seorang co-pilot yang bernama Shinkai (Takuya Kimura).saya suka tengok pilot,tu pasal melekat layan series ni.and so far,jalan cite dia cam best jugak aa.paling best,ade satu episod,raja buah a.k.a durian ada sekali sebagai prop.huahua..nak tergelak pon ada..bayangkan buah yang selalu duk ada kat negara kita,tiba-tiba boleh sampai ke matahari terbit.(boleh ke bawak buah durian atas flight eh??)

selain dari melayan series,saya jugak sibuk memenuhkan jadual harian saya sebagai seorang pelajar yang sedang bercuti dengan undangan2 ke majlis perkahwinan.sinonim sungguh kenduri kahwin dengan cuti ni kan.huahua..layan je la.ni duk tunggu member2 seangkatan kahwin....weh rakan2,sile la cepat kahwin,boleh saya set dalam kalendar awal2,takde la clash dengan kenduri orang laen...=P

tapi...rasanye cuti kali ni cam tak best,sebab rasa hidup ni semak dengan masalah2 yang saya perlu selesaikan.hurm...tah la.kadang2 jeles tengok orang laen gembira..hidup takdak masalah ape2.tapi bile fikir2 balik,orang laen pon mesti ade masalah diaorang sendiri kan.cume,diaorang tak tunjuk.aish...da melalut da saya.

disebabkan saya kekeringan idea untuk entry kali ni,saya rasa saya cume nak list down lagu2 yang saya suke dengar sekarang..=]

1. Aku Punya Kamu - Faizal Tahir
2. Kenapa Singgah Kalau Tak Masuk - Flava
3. Aku Stacy - Stacy
4. Take A Bow - Rihanna
5. Don't Stop The Music - Rihanna

Ingat nak burn je lagu2 ni dalam CD so that bile naik keta boleh la dengar...tapi CD kosong pulak takde.so layan je la lagu2 ni dalam laptop.

huuuu...sungguh bosan.takde mood.saya nak tengok TV.tratata~
 
posted by HidayahSham at 8:29 PM | Permalink | 2 comments