Wednesday, November 26, 2008
t.r.u.s.t + e.m.o.sial.
baru sebentar tadi saya bercerita panjang dengan Fara-D pasal kisah hidup saya.(sorry ye fara,aku cite panjang2 dgn hg..huk huk).puas suda bile segala isi yang terbuku dalam hati ni dapat dicurahkan kepada seseorang yang saya PERCAYA@TRUST.diulangi, SESEORANG YANG SAYA PERCAYA@TRUST.

tak mudah untuk saya percayakan seseorang.saya tau orang laen pun sama jugak kan.takkan kita simply nak percaya orang yang kita tak tau latar belakang,asal usulnya.selalunya,kita akan mula bagi kepercayaan kita dekat seseorang yang rapat dengan kita,ataupun seseorang yang kita sayang.macam saya,mula2 saya bagi kepercayaan saya dekat seseorang yang saya pernah sayang.tapi,sekarang kepercayaan tu saya bagi dekat seseorang yang rapat dengan saya.alasan kenapa saya beralih kepercayaan saya..sebabnya saya rasa lebih selesa untuk bercerita semuanya dengan orang yang rapat dengan saya.dan saya yakin kepercayaan saya takkan DIKHIANATI oleh orang yang rapat dengan saya.

semua orang ada rahsia hitam@dark secret.saya ada juga.ade certain orang prefer simpan dark secrets diaorang sorang2,tak share dengan orang laen.saya pulak tershare dengan orang yang saya pernah TRUST.hurm,benda da lepas kan.nak buat macam mana.bukan boleh pusing balik masa yang da berlalu.cume saya rasa ralat sikit sebab saya terlampau cepat percayakan seseorang yang saya sayang sampai sanggup ceritakan dark secret saya.sebelum ni saya simpan sorang2 saje.haish,betul kata orang.CINTA ITU BUTA.dalam sekelip mata,lupa segalanya.mintak2 lepas ni saya tak buat benda yang sama.pengalaman mengajar saya untuk lebih berhati-hati bila menyayangi seseorang.

---------------------------------------------------------------------------------------

sesi emo bermula:

aku tau la aku ni tak le sepandai orang laen.aku bukannye scorer,dapat cgpa tinggi2.so aku tak paham aa bahasa orang2 yang dapat pointer 3.5 above ni.aku paham bahasa orang2 average macam aku je.tapi yang ko pun,structure ayat tak betul.pastu suh aku gune OTAK AKU SENDIRI.memang aa aku gune otak aku sendiri,takkan aku nak gune otak-otak udang....sengal!

orang laen pon ade perasaan jugak weh.bukan ko sorang je ade perasaan.orang laen pon reti gak rase sensitif.cume dorg tak le menunjuk macam ko.kalo semua orang nak tunjuk yang dorg tu sensitif,mampos aa sume orang duk gado,emo2 sesama sendiri.consider aa sikit perasaan orang laen.if ko nak orang jaga perasaan ko,ko pandai2 aa jaga perasaan orang laen.kat dunia ni bukan ko idop sorang2.orang laen pon ade jugek.tolong la belajar GIVE AND TAKE.jangan semedang nak TAKE aje.kang orang taknak GIVE kat ko,saket kot ko sorang2.

lagi satu,belajar2 le untuk tidak mementingkan diri sendiri.jangan la SELFISH melampau.kalo ko belajar mane2 theory of ethics pon,takde satu theory pon yang suh manusia ni mementingkan diri sendiri.paling2 kurang suh consider pasal diri sendiri dan jugak orang laen.baru la beretika idop kat muka bumi ni.eh,ke ko tak kesah pasal benda ni??tu pasal ko pentingkan diri sendiri.asal diri ko sorang senang,suda.orang laen susah pasal ko,ko tak amik kesah.aish,pelik aa manusia macam ni.


---------------------------------------------------------------------------------------------

sesi emo berhenti seketika untuk iklan~

hah...letih berurusan dengan manusia yang seperti di atas.letih otak, nak figure out ape sebenarnye yang die pikir.ye la kan,perspective dia kan berbeza dengan perspective saya.saya ni hanyalah MANUSIA BIASA, bukan MANUSIA LUAR BIASA.disebabkan saya ni MANUSIA BIASA,cara pemikiran saya samalah seperti pemikiran manusia biasa yang laen jugak.

eh...teremo kembali.adjust balek
Mode Emo: OFF

isk2..malam2 bute ni boleh pulak saya teremo.nak buat camne kan,perasaan tak boleh dikawal setiap masa.kadang2 tu,perasan ni melompat tergedik-gedik untuk emo gara-gara pengaruh luar yang tak dapat dielakkan.huk huk~

aaa..badan da saket2 ni.sumenye gara2 hangkut barang2 dari tingkat 5,duk naik turun hostel.tu la,sape suh buat bilik kat hostel tu macam kat bilik umah sendiri.kan da teruk kena hangkut semua barang2 bawak balek.padan muke aku~





 
posted by HidayahSham at 12:28 AM | Permalink | 1 comments
Monday, November 24, 2008
orang Melayu ade PHD
hari ni,saya dapat mengenali orang Melayu yang ada PHD.bukan Ph.D ye,tetapi PHD = Perasaan Hasad Dengki.saya betul2 tak faham kenapa certain orang Melayu ni duk rase dengki dengan orang laen.ada masalah mental kot dorg ni.tibe2 nak iri hati dengan orang.emosi terganggu barangkali.patut jumpe psychiatrist la dorg ni.isk2.kesian..kesian.

orang2 Melayu yang ada PHD ni,spesies manusia yang pelik.kita tak kacau dorg,tapi dorg susah2 je nak kacau kita.sanggup cari jalan nak memporak perandakan hidop kita.cuba usaha dorg tu digunapakai untuk tujuan laen,contohnya memperbaiki diri ke,tak pun kalau rasa diri tu bagus sangat,takde cacat cela..ape salahnya gi buat kebajikan,tolong orang dalam kesusahan.ni dorg rela BERSUSAH PAYAH untuk MENYUSAHKAN orang laen.aish,spesies dorg ni memang menyusahkan!

lagi satu,orang Melayu yang ada PHD ni,dorg akan rasa panas bonbon bila tengok orang laen senang sikit.rasa macam ade api je kat bonbon dorg bile orang laen happy.ikut hati,nak je letak api betul2 kat bonbon dorg,biar tergedik-gedik dorg lari bersama bonbon yang kepanasan tu.

huh,takpe2.lambat laun,segala perbuatan keji dorg tu akan dibalas jugak akhirnya.macam lagu Justin Timberlake..'What goes around,comes around'.




 
posted by HidayahSham at 12:18 AM | Permalink | 2 comments
Wednesday, November 19, 2008
besok paper last...hoyeeh!
seblom gi mandi,saya stop untuk mengupdate blog.da busan baca notes Corporate Communications.naseb aa esok nak jawab ape untuk exam.boleh kot goreng2 ayat (berusaha untuk menenangkan hati sendiri~)

yeyeh,esok last day final exam!lepas exam bole terus balek umah.tak sabar mau pulang sebab rasa macam sesak nafas je duk kat UTP ni.so baek balek umah seawal mungkin.member2 rasanye ramai je nak stay kat campus lagi sebab lepas ni masing2 da susah nak jumpe.biase aa,da final year aa katakan.saya pon maybe datang UTP balek next monday sebab nak selesaikan certain hal di samping mau berpoye-poye bersama member2.huk huk..mau berpoye yeh..mau berpoye yeh yeh!

pagi tadi ade paper,Corporate Ethics.huh,takde nye beretika saya time menjawab paper tuh.hangin satu badan sebab otak macam blank.takde idea nak jawab.rasa jawapan semua sama je...ke sebab soalan tu sama,tapi ayat je ditunggang terbalekkan??rasanye macam betul je assumption saya (nak salahkan lecturer aa tuh...huhuhu~).huh..paper da lepas..malas nak pikir.pikir untuk paper esok pagi pule.

ikutkan,mood da takde untuk stadi.siyes takde mood.saya asyik tido je petang ni.ditambah pule dengan keadaan sejok selepas hujan lebat.memang syok aa layan tido guling2 atas katil.bile bangun,duk depan laptop,bace blog2 member dan bukan member.bukan bace notes.singgah la saya di blog fara-D,munh, mark, pia,Cik Amoi,bla bla bla...da letih membace blog sampai mata hampir separa juling,baru ade mood nak memblogging walaupun takde input untuk diceritakan.hanyalah aktiviti seharian saya semata.kepada sape yang taknak tau ape yang pasal aktiviti2 hidop saya,anda banyak pilihan untuk bace blog orang laen.syuh2.gi bace blog orang laen jauh2.

sambung cite pasal exam pagi tadi.before nak masuk exam hall,menjadi satu kemestian saya call mama+ayah,bagitau dorg yang saya ade exam.so saya call umah,mama angkat.cakap aa dengan mama jap.then saya nak cakap dengan ayah,tapi time tu da rushing nak masuk exam hall.mintak mama sampaikan salam saya kat ayah.mama bagitau yang ayah demam.erm,terus saya jadi risau.sebabnya,ayah jarang sangat sakit.if ayah sakit pun,ayah takkan bagitau tau sesape yang dia sakit.ayah cakap if ayah bagitau yang ayah sakit,mesti semua orang risau.ayah taknak mama+anak2 risau pasal diri ayah.

after paper,saya call mama balek.saya cakap saya nak balek besok pagi,lepas habis paper.hati rasa tak sedap bila tau ayah demam.at least bila balek umah nanti,saya boleh bawak ayah gi klinik.mama cakap ayah da demam dekat 3 hari.tu yang buat saya lagi risau.erm,mintak2 ayah cepat sembuh...Amin.

aik..da pukul 7.30.kejap btui masa berlalu.saya mau mandi.haish,diri ni sangat2 malas nak stadi malam ni.tolong2,saya perlukan semangat belajar!!




 
posted by HidayahSham at 7:13 PM | Permalink | 2 comments
Tuesday, November 18, 2008
k.a.p.a.l k.a.w.a.n
lepas baca entry pia pasal friendship,saya baru tersedar yang ada satu masa,saya hampir2 terlupa betapa pentingnya kawan2 dalam hidup saya.

saya mengaku,saya pernah buat silap.saya abaikan perasaan kawan2 saya.bukan sekali,bukan dua kali,tapi berkali-kali.mungkin sebab time tu,sifat ego terlampau tinggi..ataupun saya terlalu mementingkan diri sendiri.besides,saya ni cepat cemburu kot.huahua,mengom sikit saya ni.saya cemburu bile member2 yang rapat dengan saya,tiba2 rapat dengan orang lain.tapi sekarang,rasanya da kurang da sifat cemburu2 ni.ye aa,saya bukan ade hak nak halang dengan sape member2 saya nak berkawan sebab saya pun akan rasa tak bes bila member2 control dengan sape saya nak berkawan.

ada orang pernah bagitau saya yang saya ni keras kepala (ingat dalam kepala ni ade batu ke..isk2~).ok la,saya pun sedar saya memang agak stone head sikit.saya selalu rasa saya betul,orang lain yang salah.saya asyik nak menang.dan pasal sifat keras kepala ni la saya selalu ade konflik dengan member2.dari kat smktt sampai ke UTP,at least mesti sekali saya ade konflik besar dengan member2 saya.cume yang pelik sikit,bile saya ada konflik besar dengan member2,once kitaorang baek balek,saya jadi lebih rapat dengan dorg.saya lebih percayakan dorg.mungkin sebab saya rasa dorg bole terima keburukan2 saya,so saya da mula rasa berani untuk percayakan dorg.

tapi tak bermakna saya kene ada konflik dulu,baru boleh baek dengan member2.huhuhu,susah aa hidup camtu.silap2,tak dapat kawan la saya kalo asyik nak ade konflik je.cume,kadang2 tu bile timing tak betul,konflik pun terjadi.dan selalunya konflik tu disebabkan saya.huahuahua.saya ni jenis moody tak tentu masa.mula2 mood saya ok,leh gelak2 dan happy bersama member2.tapi dalam sekelip mata,mood saya boleh berubah,mungkin saya terasa dengan ape yang member2 saya cakap ataupun sebab2 laen.bile saya start moody,saya senyap..lalu merusakkan suasana.haish,teruknya saya.tapi saya tak dapat lagi cara nak menetapkan mood supaya tak berubah.kalo la ade suis ON/OFF untuk mood,memang saya akan sentiasa ONkan je suis tu.

bila saya nak betulkan mood saya,saya kene duk sorang2 dulu.kalo kat mrsm,saya selalu lepak kat tepi volleyball court,yang ade dinding besar kaler hijau.tak pun saya merayau kat tepi padang,tengok orang beriadah (dalam erti kata laen,bersukan~).insyaAllah,mood saya akan kembali seperti sedia kala lepas duk sorang2.lagi satu cara saya nak mengembalikan mood ialah dengan mencari member2 yang boleh buat saya bergelak ketawa.ni slalu saya praktikkan kat UTP.saya gi bilik member2,kununnya nak dengar gosip2 terbaru ala2 gossip girl.bile da dapat gelak2,mood saya pun ok balek.

terima kasih kepada seseorang yang sedarkan saya betapa berharganya erti persahabatan dalam hidup ni.saya tengok gamba2 dia dengan member2 dia.rasa macam bes je hang out dengan member2.buat jahat bersama-sama (part ni yang best bile buat ramai2...huk huk!).tengok life dia tak membosankan.sentiasa ada member2 untuk share susah senang.saya pon mengikut jejak langkah dia dengan slalu hang out dengan member2 saya.memang betul pon,life lagi best bila dapat share happy moments dengan member2 instead of happy sorang2.sharing is caring!!tapi saya tak faham kenapa ade sesetengah orang boleh blame member2 dia bile benda2 buruk jadi kat dia.bukannya member dia yang kawal segala benda kat atas dunia ni.pelik2.bikin pising kepala bila pikir benda ni.so takyah pikir~

huh..saya taktau ape motif entri kali ini.sumenya luahan isi hati saya buat masa sekarang.kepada rakan2 yang saya pernah buat salah dengan korang,terasa hati ke..tolong mahapkan saya.takde niat dalam hati nak buat camtu.tapi kadang2 saya tak perasan apa yang saya cakap/buat membuatkan korang kecik hati.mahap ye rakan2~

saya setuju dengan pia,biar kita tak banyak harta,tapi jangan kita kurang member2.melainkan kita ni jenis orang tak biasa berkawan,mungkin kita tak tau nak hargai nilai persahabatan kita dengan member2 kita.janganlah sampai kita duk asyik mengejar harta dan pangkat,tapi slowly baru kita perasan yang member2 kita makin lama makin sikit.saya tak nak jadi golongan macam ni sebab saya biasa berkawan dan saya memang suka berkawan.harta saya adalah member2 saya.

kepada member2..SAYA SAYANG ANDA SEMUE!!

sekian,terima kaseh!
 
posted by HidayahSham at 5:12 PM | Permalink | 2 comments
Sunday, November 16, 2008
pelakon yang BOSAN dan HIPOKRIT
aku tengok satu drama,tapi drama tu macam tak best saje.watak utamanya,pelakon yang mula2 baek gile,caring melampau-lampau.cakap manis sentiasa.tak penah marah.

tapi itu DULU...Dulu punya cerita.

sekarang..tanya khabar pon tak ada.sifat caring tah ke mana.hormat jangan harap la.sikap selfish makin ternyata.seperti dialah manusia,orang laen semuanya sampah.dia saja yang ada perasaan.dia saja yang sensitif.dia saja yang tau rasa sakit hati.orang lain penyebab segala masalah.dia sentiasa menjadi mangsa.

makin lama hati makin keras,ego makin meningkat.sombongnya bukan main.ditegur,tak berjawap.macam mulut tu ade emas.

jalan ceritanya...scene pertama,dialah yang dibuli,disalahguna,dipijak kepalanya.semua orang kesian dengan dia.kesian...kesiann~

tapi scene kedua,tiba2 dialah segalanya.semuanya dia.watak lain seperti tiada.mana taknya,dia kaut semuanya.boleh kata,dialah penyelamat dunia.dia dipandang baik setiap masa.salah langsung tiada.aishh,siapa dia ni sebenarnya..terlampau baik pulak rasanya.mungkin,lakonan semata.

scene ketiga..keempat...kelima..maken lama maken memBOSANkan.aaa...takkan asyik cerita pasal pelakon ni je kot.mana cerita pelakon2 laen.sudah la bakat tak seberapa,tapi mau berlakon macam dialah diva.

aaa..bosan dengan plot cerita sebegini rupa.aku terasa nak tengok cerita laen pula.bukan cerita pelakon yang bermuka-muka.bukan setakat dia sorang saja.aku tak suka pelakon HIPOKRIT sebab nanti aku mati kebosanan tengok aksi2 pelakon tersebut.mungkin pengarah patut tuka saje pelakon tu dengan orang laen,baru cerita jadi semakin menarik.

kepada pengarah,cari la pelakon yang sesuai.tak kesah muka pelakon tak seberapa,tapi yang penting hati pelakon yang ikhlas.muka tak melambangkan apa2.setakat muka baik,perangai cam ****,tak bermakna.buang masa.takut2,drama tu tak ditonton sesiapa.membazir saje.isk2~

aishh...cepat la.aku suda kebosanan dengan cerita ni.tuka2 cerita lain.kaman2.da nak muntah dah ni tengok setiap scene,ade pelakon ni.
 
posted by HidayahSham at 3:51 PM | Permalink | 2 comments
Friday, November 14, 2008
saya mau INI!!
uwa uwa...saya mau teropong lanun a.k.a hand telescope!!sape2 rase tau kat mane bley cari teropong lanun kat Malaysia ni,tolong bagitau saya ye.terima kaseh.



saya mau INI!!!:girl_11:


 
posted by HidayahSham at 12:28 AM | Permalink | 0 comments
Thursday, November 13, 2008
wuuu...so sweet~
sayang, u sorang je untuk i,okay..~
 
posted by HidayahSham at 2:18 PM | Permalink | 0 comments
The Beatles-Here Comes The Sun
Dari kecik hingga besar,saya dibiasakan mendengar lagu2 The Beatles.Terima kaseh kepada Ayah kerana mempengaruhi saya untuk mendengar lagu2 The Beatles.ye,saya memang suke lagu2 lama..sebab kalau takde yang lama,macam mana nak ada yang baru..kan2.





Salah satu lagu The Beatles yang saya suka dengar..lagu ni la.Here Comes The Sun.part paling best untuk didengar ialah bunyi gitar dia.huhu.tak silap,cite The Parent Trap dengan Bee Movie ade guna lagu ni.

hua...tak perasan da masuk tanggal 13 November 2008!!Genap suda 31 tahun perkahwinan Mama dan Ayah saya.Kepada Mama dan Ayah,Selamat Hari Ulang Tahun Perkahwinan yang ke-31..Semoga kedua2 insan yang paling saya sayang ni sentiasa dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki,sihat walafiat hendaknya.
:girl_4:

Ok..mau sambung membaca Acts,Sections,Laws...bla bla bla...Ciao~
 
posted by HidayahSham at 12:14 AM | Permalink | 0 comments
Sunday, November 9, 2008
Faizal Tahir - Coba
I'm currently listening to this song...liriknya bagus.

Cuba kau dengar
Cuba kau cuba
Diam bila ku cuba
Tuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu

Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang tuk dapatkan aku
Itulah aku…padamu

Cuba kau lihat
Cuba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihatmu

Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakit
Dalam diri

Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu

Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang tuk dapatkan aku
Itulah aku…padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
Terlintas tuk menulis pada mu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar..
Untuk kau melihat ke mataku

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang tuk dapatkan aku
Itulah aku…padamu


 
posted by HidayahSham at 4:53 PM | Permalink | 0 comments
Monday, November 3, 2008
s.t.u.d.y w.e.e.k
study week saya bermula minggu ini.
maka dengan itu,saya mungkin tidak akan menghapdet blog buat sementara waktu..melaenkan ade benda2 menarek untuk dikongsi bersame rakan2 saya.

rakan2,tolong doakan saya ye.mekaseh.
:girl_9:


(muka hepi sebelum study week..tengah study week,takleh taruk gamba kerna mukaku berjerawat di sana sini,sumenya gara2 tensi...aissh...:girl_6:)

 
posted by HidayahSham at 11:38 PM | Permalink | 0 comments
Saturday, November 1, 2008
k.e.r.a.n.g b.a.k.a.r + k.a.r.a.o.k.e
malam semalam,saya dan ex-housemates (ferie,wawa,noor,jahey,yana) gi makan kerang bakar kat gopeng.huhu,first time saya makan kat area gopeng walaupon slalu je lalu kat situ.yana aa selaku organizer yang mencadangkan supaya gi makan kerang bakar.

pukul 9.30,kitaorang gerak dari hostel naek Kelisa yana.then pick up wawa kat luar.haha,kitaorang kat dalam keta da macam ikan sardin dalam tin je.bayangkan 4 orang kat seat belakang Kelisa.naseb baek saya duk depan sebab saya berbadan besar.huhu,untung juge berbadan besar ye.

kitaorang sampai gopeng dalam kul 10 suku.
ramai juge orang makan2 kat situ.tapi yang tak bestnye,kitaorang kene tunggu agak lama aa.perut sempat berbunyik aa sementara nak tunggu kerang bakar sampai.by the time kerang bakar sampai,air da tinggal separuh.

bila da abes makan,kitaorang cam taktau nak buat ape.saya tak sure,tapi salah seorang dari kitaorang suggest gi karaoke.disebabkan takde ape2 plan,kitaorang pon bersepakat untuk gi karaoke kat batu gajah.

sampai kat tempat karaoke,da pukul 12.saya selaku orang yang da penah gi tempat tu,menjadi orang pertama berkaraoke.huahuahua.da dapat satu lagu,saya pon lepak2 jap.bagi member2 laen layan karaoke pula.agak banyak aa lagu yang kitaorang layan,mau dekat 30 lagu kot.nyanyi punya nyanyi sampai kering tekak,saya beli mineral water.asyik duk minum je, 4-5 kali aa saya berulang-alik ke toilet.tapi tak stop jugak tu nyanyi.memang layan karaoke tahap gaban aa semalam.

kitaorang duk berkaraoke sampai dekat 3 jam.bile semua da pancit,nak menyanyi pon tak larat.pukul 3,kitaorang stop.tekak da pedih,badan da letih.on the way balek hostel,masing2 bersandar je dalam kereta sebab letih.tapi walaupon letih,rasa sangat puas hati aa.

terima kaseh ye rakan2 kerana mengajak saya berkaroke semalam..=)


 
posted by HidayahSham at 10:16 PM | Permalink | 0 comments