Friday, October 31, 2008
Hari BUSAN
huu..siyes sangat busan hari ni.pagi2 da bangun lambat.da aa mimpi tak best.semalam kunci bilik hilang.saya duk pikir kat mane saya misplace kunci tu sampai terbawak-bawak ke dalam mimpi.hampeh sungguh.org nak mimpi menarik,alih2 mimpi pasal kunci.haish..saba je la.

lepas kemas katil,saya duk depan laptop jap.tapi saya tatau nak buat ape depan laptop,saya gi baring balik atas katil.haa..bile da baring atas katil yang baru dikemas,secara automatiknya saya akan melelapkan mata balek sebab rasa katil cam comfortable baring atas katil yang da kemas.

bangun dari tido,tengok jam da dekat pukul 2.gi mandi,solat..turun bawah bungkus nasik.bungkus nasi ayam je sebab lauk nasi campur yang slalu saya beli da abes.balek bilik,tengok Detroit Metal City (anime yang best!!!) sambil makan nasik.hahaha,siyes lawak gile DMC.walaupun banyak penggunaan bahasa yang kurang sopan,tapi tah aa..watak2 dalam anime tu yang lawak kot.huahua~

aaa..disebabkan hari ni saya busan,saya mau buat tag..gaaa~


State 15 weird things/ habits/ little known facts about yourself.-
The 10 people I tag are to then to follow my footsteps and write their own 15 weird things/habits and little known facts.

1.saya suka maen word search puzzle.
kalau gi kelas yang bosan2 (huhu~),saya mesti bawak seketul buku word search puzzle sekali.


2.saya tak minum susu berperisa coklat.
susu perisa laen takpe.saya tak mampu nak telan susu berperisa coklat sebab waktu zaman2 sekolah rendah,pernah nampak tengok member muntah2 lepas minum susu tu.sampai sekarang saya tak lalu minum susu berperisa coklat.


3.bila nak dekat final exams, saya mesti beli koko krunch kotak2 kecik+dutch lady full cream milk untuk breakfast.
saya tak makan makanan laen sebab if makan makanan laen, perut saya meragam time exam.susah oo kalo perut meragam time exam.


4.saya mesti pakai sneakers time final exams sebab kaki saya cepat sejuk.
bile kaki cepat sejuk,kaki saya tak duk diam.nanti saya duk hayun2 kaki,macam mengganggu orang laen.


5.saya tak minum COCA COLA.
sume gara2 bulan puasa tahun lepas.sile baca
entry ini untuk tahu cerita sebenar kenapa saya ban COCA COLA.

6.saya ada scar kat jari tengah, tangan belah kiri sebab terkepit mesin pembancuh simen.
sampai tercabut kuku jari saya,tapi saya tak menangis.hebat tak saya..huhu.waktu kecik2 dulu,saya nakal.sekarang,nakal jugak kot..miahahaha~


7.saya tak pandai buat ketupat nasi.
hahahaha.saya hanya pandai buat ketupat daun palas yang bentuk segitiga tu je.raya tahun lepas da try blaja dengan maktih camne nak buat ketupat nasi,tapi alih2 daun kelapa untuk buat ketupat tu berbelit lintang pukang kat jari jemari saya.=P


8.HIJAU warna kegemaran saya!
sangat obvious kot,sampaikan blog pon kaler hijau.huhuhu.kat hostel,saya ade satu set pinggan,mangkuk,sudu,garfu dengan mug kaler hijau.


9.saya suka buat jus buah-buahan kat rumah.
mama slalu suh saya buat jus bila saya balek umah.jus paling saya minat,carrot milk..best2!


10.bila saya marah,saya senyap.
saya tak bercakap dengan orang.saya lari dari dikelilingi orang.saya pegi tempat yang sunyi,amik masa untuk cool down balek.tak pon saya cari member2 yang boleh buat saya gelak.


11.saya tak makan ikan darat/ikan sungai kecuali ikan keli goreng cabai or ikan pekasam.
sebabnya,ikan sungai banyak tulang.saya penah tercekik tulang ikan kaloi.time tu umur dalam 6-7 tahun.rasa macam nak mati je time tu..huahuahua.langsung saya takot nak makan ikan darat/ikan sungai.


12.saya jenis stick to 1 brand.
contohnya,saya pakai 1 jenis jam sahaja,iaitu jam Casio.jam laen,saya tak penah pakai.macam jeans pon sama.saya pakai Levi's.maybe sebab da selesa pakai,stick je dekat brand tu.


13.saya tak boleh baca buku time dalam kenderaan.
saya jadi pening,mungkin juga saya akan muntah.da penah ade pengalaman dulu2.hahahaha.


14.saya wajib bawak satu bekas berisi makanan time kat hostel.
dari stay MRSM sampai la masuk UTP.saya cepat lapar,so mesti ada bekalan makanan yang secukupnya.
selaen daripada tu,saya suke berkongsi makanan saya dengan member2 laen sebab saya pon slalu mengepau makanan2 member laen.sharing is caring...kan2..huhu~

15.saya suka makan gula2/chewing gum berperisa mint.
best rasa mulut sejuk je.paling slalu saya makan,clorects.tapi kadang2 beli mentos.


huu...habes suda tag ini.saya mau mentag orang2 laen pula.orang2 tersebut adalah:

-Fara-D (bile ko da free,baru buat yek fara..=P)
-Chikas
-Saza
-Cik Yun
-Mas
-Aida
-Siti Rox
-Seila
-Alin UTP
-Pia Toing2

sesiapa yang tiada dalam list..feel free untuk membuat tag ini jugek..huhu~

 
posted by HidayahSham at 6:32 PM | Permalink | 2 comments
Thursday, October 30, 2008
k.i.t.a.o.r.a.n.g ke Ipoh
hari ni (Rabu) saya,saza,cikyun dan juge pakla gi ipoh.rancangan asal kitaorang nak tengok wayang cite The Coffin.saya yang suggest tengok cite tu..hahaha,saya da improve woo.saya da berani sikit tengok cite hantu/seram,setelah 1 tahun saya duk satu bilik dengan saza yang suke tengok cite hantu.tapi...still kene ade bantal or ape2 benda untuk digunakan sebagai pencover muka bile tengok part2 yang suspen,sebab takot nanti saya terkejut melampau.huuu~

mule2 kitaorang gi ipoh parade.kat situ da ade FOS baru bukak.haish,saya berkenan kat satu beg ni.cam agak lawa+sweet aa.tapi malangnye harge die mahal sikit.saya lak plan tanak spend lebey dari rm50.so terpakse la tahan diri dari membeli beg tersebut.

pas ke ipoh parade,baru kitaorang gi jusco ipoh untuk tengok wayang.but before that,we had our lunch at Johny's Restaurant.huhu,first time saya makan kat johny's.disebabkan masing2 tengah lapar tahap gaban,kami pon order steambot set untuk 4 orang.sementara nak tunggu makanan siap,seperti biasa sesi bergamba pon dijalankan.kepada sesape yg rasa nak tengok gamba2,sile ke friendster saya,mekaseh~

huuu..memang kenyang gile aa p
as makan steambot.kitaorang sume yang bersandar je pas makan.nak berjalan pon malas.so lepak2 dulu,sembang pasal anime D.M.C yang saza,cikyun dengan pakla tengok.dari ape yang diaorang sembangkan,sedikit sebanyak saya terinfluence untuk tengok anime tu.da donlod da,tapi tak sempat tengok.

bile da mampu untuk berjalan, kitaorang gi la check tiket wayang.malangnya,rupe2nya cite yang kitaorang nak tengok tu kul 11.30 malam ba
ru ade.nak tunggu,rase lame sangat.kitaorang pon decide untuk pulang sahaje.b4 balek,saza gi tapau donut big apple manakala saya pulak gi beli cincin sebab cincin saya hilang.saya suke pakai cincin kat jari tengah.bile tak pakai,rasa cam kosong je kat tangan.huhu.maka saya pon beli la seketul cincin baru.+)

on the way balek ipoh,kitaorang duk melalak dalam keta.hahaha,lepas gian nak layan karaoke.dekat pukul 6,sampailah kitaorang ke UTP.tapi kitaorang gi taman maju terus sebab saza nak gi salon.sampai2 kat salon,cam ramai lak orang.akak hair stylist tu suh datang malam.maka,kitaorang pon bergerak pulang ke UTP.

saya dengan saza yang tido tak ingat dunia time maghrib.badan lembik plus kepala rase pening2.bangun2,jam da kul 8.40.saza janji nak gi salon dalam pukul 9.kelam kabut kitaorang bersiap.tapi biase la,kalau perempuan,mesti amik masa lama sikit nak bersiap kan.huhuhu.dalam kul 9 lebih,kitaorang sampai kat salon tu,salon da tutup la pulak.mesti akak tu ingat kitaorang tak jadi datang.wuuuu...esok kene gi balek salon tu sebab saya nak potong rambut.rimas rambut belakang cam bengong,taknak straight.saje cari pasal aa dengan saya.

belanjawan saya untuk hari ini:

duit minyak : RM 5
makan : RM20
flip flop ladybird:RM10
cincin : RM12
total :RM47

hoyeehhh...saya berjaya membelanjakan wang saya hari ni kurang dari RM50!!~

btw..sebelum saya membabumkan diri,saya nak berterima kaseh kepada seseorang yang banyak tolong saya,iaitu Adik.

Adik,terima kaseh sebab selalu ada bila org perlukan somebody untuk dengar luahan hati org,dan juge bagi nasihat kat org.org tau,org banyak buat silap dengan adik.tapi,org akan cube untuk berubah menjadi lebih baek.adik bucuk..org syg adik tau,walaupun adik selalu tumbuk mata org (emoticon YM semata-mata,bukan di alam realiti ye~).Thank you so much ADIK BUCUK!

sekian..terima kaseh.

 
posted by HidayahSham at 1:02 AM | Permalink | 0 comments
Tuesday, October 28, 2008
Summary Hujung Minggu Saya
hujung minggu yang baru berlalu,saya pulang ke Taiping seperti biasa.tapi instead of going back on friday, saya terpakse tanpa rela hati pulang ke umah pada hari sabtu pagi sebab petang jumaat saya ada presentation project Corporate Ethics (saya kini menjadi orang yang mempunyai etika..finally~) yang sangat2 la tak best timing dia..iaitu pada petang jumaat kul 4-5.haish,merusakkan plan saya nak balek umah awal aa.tapi nak buat camne,lecturer suh present,nak tak nak kene jugak present.

da abes present,saya pon melepak pulak di rumah ex-osmet saya.dorang sangat beruntung sebab dapat umah kat ground floor,tak macam saya.maka umah dorang menjadi tempat persinggahan saya..dengar gossip2 baru.saya lepak kat bilik noor,rumetnye zahey suda pulang ke umah.mule2 saya berdua je dengan noor duk sembang2,then wawe join the club pule.sembang punye sembang,dekat pukul 7.saya da lapar time tu,saya pon ajak dorang gi makan ramai2 coz cam lame gile tak kuar makan2 dengan dorang.dorang pon bersetuju lalu selepas maghrib,kami 5 gi aa makan bersama2.

da abes makan,saya naek bilik, mandi sume..then angkut bantal dan juge laptop turun ke umah ex-osmet kembali.saya tumpang tido bilik ferie sebab yeen juge balek ke umah.sungguh tak adil,yeen dengan zahey balek umah awal dari saya.huuu..takpe2.lepas letak barang2 kat bilik ferie,saya menyibuk gi bilik wawe pula,tengok series jepung dengan wawe.kitaorang tengok Hana Kimi SP.Nakatsu comey!!!!pas tengok Hana Kimi,sambung lak tengok Hana Yori Dango (HYD)SP.malangnye HYD takde sub la pulak.terkontang kanting kami berdua nak faham cite tu.maka saya give up,online kejap,download The Privileged.layan sampai dekat kul 1,saya pon titon.ingat nak gossip dengan ferie,dia da tido dulu lak.huhu.

pagi sabtu,saya bangun awal!kul 7 lebih saya da bangun sebab nak siap2 balek umah.saya naek bilik,terserempak dengan saza.dia pon siap2 nak balek umah juge.saya mandi,kemas2 barang sket,then lepak2 kat katil sementara tunggu angah siap.tengah duk lepak2,angah call bagitau kene gerak lambat sikit sebab dia nak settlekan benda.aisshh,kene tunggu lagik.saya pon titon jap sementara tunggu angah siap.dalam kul 10,baru aa kami gerak gi bus stop depan UTP.

dalam kul 11,kami sampai stesen bas medan kidd.disebabkan tiket bas kul 11 da abes,terpaksa aa naek bas ipoh-taiping kul 12.seb baek tunggu sejam je.angah ajak gi makan kat stall dekat area stesen bas tu.huu,saya order mee kicap,tapi saya tak reti makan sebenarnya mee kicap tu.dalam pinggan ade mee,sebelah mee ade taugeh rebus,ada kicap dengan sambal cili.then ade satu mangkuk kecik sup fishball+fishcake.saya pon maen gaul je la segale benda yang ada dalam pinggan tu.da abes gaul,baru makan.sup tu saya makan last sekali.bole tahan gak sedapnye.

kul 12 kami naek bas.bas baru,so air cond cam sedap aa.naek2 je da start rase ngantuk.huahua.lepas je tol jelapang,saya titon tak hengat dunia.jaga2,da ade kat kuala kangsar.saya sambung titon balek.hahaha.bukannye leh wat ape dalam bas,so tido je la.dalam kul 1 lebih,sampai kat changkat jering.turun kat situ tunggu ayah datang amik.

sampai2 umah,saya cari kucing2 kat luar umah.ade 8 ekor kesemuanya.3 ekor anak kucing,5 ekor kucing da akil baligh.huahuahua.yang anak2 kucing tu yang best maen.tapi,saya takleh maen lame2.nantik duk bersin memanjang je.huhuhu.
da puas maen kucing,saya online.nampak pia online juge.dia bakal menjadi pekerja sementara TM Taiping.huahuahua.kami pon plan nak kua lepak same2 dengan member2 laen.

dalam kul 5,kami jumpe kat Taiping Sentral (TS).ye2,tepeng da maju.saya bangga menjadi orang tepeng.huhuhu.kat TS ade aa wayang,takyah da susah2 gi ipoh tengok wayang.ada gak starbucks,tapi saya bukan jenis yang slalu lepak starbucks (tak penah lepak pon...huahua.tak cukup uang!),oldtown seketul ade juge.plus kenny roger's.aisshh,sume pasal makanan je saya mention pasal TS.saya pickup pakla dekat umah dia di pokok assam,si fana baharom pula mengambil pekerja sementara,pia di umahnye kat kemunting.saya dengan pakla sampai dulu,kami 2 ketul tunggu la 2 anak dara tu sampai.tunggu punye tunggu,nampak fana dan pia bersama keta baru fana,myvi SE kaler itam.rupe2nya dorang duk cari parking.saya pun dengan pakla masuk la ronda2 kat TS sementara tunggu dorang cari parking.

kami 4 ketul gi tengok wayang je,sebab itu je aktiviti paling menarek time tu.hua..saya malas nak cite panjang pasal cite yang kami tengok.yang pastinya,saya tertekan dengan ending cite tu.macam,tak bes!!nak tau lebih lanjut pasal cite yang kami tengok,sile la berkunjung ke blog pia.btw,kami abes tengok wayang kul 8 lebih.ngam2 time tu perut pon da lapar,so masing2 nak cari makanan.malas nak jalan jauh,kami pon decide untuk makan di oldtown saje.isk2,waiter2 kat situ cam taknak layan kami je.saba je aa.saya pulak,cam tak dapat wat pilihan nak makan ape.maybe sebab perut still rase kenyang makan popcorn time tengok wyg,nafsu makan cam da berkurangan.last2,saya pon order bihun tomyam yang pedas berapi (saya tak tahan makan makanan pedas..trimakaseh~) dan jugek iced lemon tea.saya dengan pia order benda yang sama,so kami tak dapat saling menapau antara satu sama laen.kami sebaleknye menapau makanan pakla dan juge fana.pakla punye nasi goreng,cam comey dan nampak sangat sedikit.hahaha.lalu pakla menapau bihun tomyam fana.saya lak tapau makanan fana.saya tak mampu nak abeskan bihun tomyam sebab tahap kepedasan dia agak tinggi.huuu~

selesai makan,kami pon bergerak pulang.merasa saya naek keta baru fana.huahua.suke tengok teddy kat seat belakang,siap pakai seatbelt lagi.untuk keselamatan.huhuhu.fana anta saya sampai ke rumah (fana,if ko baca blog aku,aku mengucapkan banyak2 time kaseh coz anta aku balek...huahuahua~).

okei..tamat cerita untuk hari sabtu.sambung cerita hari ahad pule.pagi2 ahad saya tak buat ape2,bangun lambat seperti biasa.eh,tak lambat sangat aa.saya bangun kul 9.ayah suh bangun,siap2 nak gi kenduri baca Yaasin untuk sepupu saya yang bakal mengerjakan haji.gi kenduri tu,saya dengan syira duk tepi je coz tak pat nak baca Yaasin.dalam kul 1,kitaorang satu family gerak gi kenduri kawan ayah pule.isk,tak henti2 kami berjalan-jalan ke rumah orang.rasa cam gi open house pule.saya tak makan pon kat kenduri tu,perut da mampat dengan makanan.kul 2,baru gerak nak ke kampung belah mama di Lenggong sebab mak tih saya buat makan2 bersama family.

sampai je rumah mak tih,nampak sepupu saya duk berusaha nak hidupkan api untuk bakar satey.sesungguhnye,saya suke bab2 nak hidupkan api.rasa cam,best bile tengok api menyala.dengan semangat untuk membakar api yang tinggi,saya pon tolong sepupu saya hidupkan api.anak2 sedara saya pon tolong jugak,tolong berebut kipas dengan saya,nak kipas api bagi menyala.huahuahua.sebab saya besar,saya dengan slumber yaya bole amik kipas dari dorang.dorang terlompat2 nak amik kipas dari saya.

lepas maghrib,kami beramai-ramai makan,macam2 makanan ade.satey yang saya masak pon ade.malangye ade cam unsur2 kehangitan kat satey tuh.huahua.first time bakar satey.normal kot kalo hangit seskit kan.mak tih buat yong tau foo,ikan 3 rasa.kenyang gile sangat2 perut masing2 malam tu.best dapat lepak dengan family member2 ramai2.

hari isnin punye cite,saya bangun lambat juge di pagi hari.mama,ayah dengan angah gi bekfes kat Pelita.saya dengan syira taknak gi sebab nak tido.hahahaha.tapi mintak mama tapaukan nasi lemak.tengahari lak,saya gi hantar angah naek bas ke kuala kangsar sebab dia nak balek UTP hari ni (isnin).saya nak balik esok (Selasa).lepas hantar angah,saya dengan syira duk rumah tengok tv.malamnye,saya mule2 plan nak bawak syira tengok high school musical 3 kat TS,tapi disebabkan syira skolah esok harinya,terpakse la saya cancel.takpe2,time cuti nanti saya bawak syira gi tengok wayang.

hahaha..tadi tengok cite sivaji kat tv2.lawak aa time sivaji nak makan coklat mentos kot.cam ada style la the way dia makan coklat tu.huhuhu.

malam kian larut..esok kene bangun awal.nak siap2 balek UTP.huaaa...busan balek UTP!!


 
posted by HidayahSham at 12:24 AM | Permalink | 2 comments
Tuesday, October 21, 2008
Lil Umar...(",)
Lil Umar in da house!
My first nephew..Umar Mukmin Bin Zainal Abidin...=)



Ayah cakap,muke baby Umar sama macam muke Along a.k.a Ayah baby Umar baru lahir..omputih kate,like father like son ..huhuhu~



hahaha..muke baby Umar bertempek dengan bedak sejok kot..=P




huaaa...chumel2..tak saba nak cubit pipi die...mata bolat,besar lak tu..huhu~




Along with his son..erm,asal nampak baby Umar cam kecik je..ke tangan Along yang besar eh?ape2 pon..rambut dorang seropa saja..huahuahua~
 
posted by HidayahSham at 1:19 PM | Permalink | 2 comments