Wednesday, December 31, 2008
tata 2008..welcome 2009!
maka tibalah hari terakhir untuk tahun 2008.esok bermula tahun baru 2009.herm,bagi saya takde beza pun,cuma peralihan tahun yang menunjukkan peningkatan usia saya.kan best kalo setiap kali new year,umur maintain 21 tahun.musti indah hidup ini..XD

tahun 2008,banyak benda jadi.yang baik,yang tak berapa baik,yang biasa2 pun ada.so sempena hari terakhir 2008,saya mau list beberapa benda yang terjadi dalam tahun ini.layan~

1.saya dapat anak saudara sulung,atau dalam erti kata laen,saya dapat title makcik.
anak saudara saya,Umar Mukmin selamat lahir pada 25/9/2008.tapi2, saya tak digelar makcik di kalangan ahli keluarga,sebaliknya saya dipanggil Auntie D.bak kata mama,rambut depan pun dah perang,elok la tu panggil Auntie D.mama cube memerli dengan nada halus namun mampu mencucuk diriku macam jarum.hukhuk.

2.saya menjadi owner seekor hamster,Nyot Bucuk.
actually dia tak bucuk pun sebab dia seekor hamster yang pandai menjaga kebersihan diri.rasanya dia ni metrosexual hamster kot.sebagai seekor dwarf hamster,Nyot boleh dikatakan agar besar sebab saya suka bagi dia makan banyak2.mungkin dia mengalami obesiti.naseb ko la Nyot~

3.saya + rakan2 pergi tengok Voices Charity Concert @ MMU Cyberjaya.
haaaa...ni antara benda best yang jadi tahun ni.saya dan rakan2 akhirnya berjaya memenuhi impian yang tak berapa besar untuk tengok Voices'08.saya selaku orang yang memberi cadangan supaya kami pegi tengok Voices'08 sangat la gumbira sebab kami seronok+puas hati dapat tengok depan2 mata perfomance dari indie bands walaupun duk kat belakang2.tapi kenangan paling tak dapat dilupakan bila kami terlanggar 'mayat' kat tengah2 jalan otw nak balik.satu kete menjerit ketakutan.huhu.

4.saya belajar untuk tempek2 make up,walaupun tak selalu.
semuanya kerana cik Saza a.k.a rumet saya di UTP.dia la yang tolong make upkan saya.thanks ye rumet...rindu ko aa~mana tak kene make up,tahun ni 2 kali dinner.takkan le nak gi dinner muke tanpa make up kan.sekali sekala mau jugak berubah angin,pakai make up.huhu.kenangan best time class party (dinner untuk ICT+BIS),saya menang Best Dress Award.tak sangka boleh menang.hati berbunga riang aa time tu.XD

5.tengok cite hantu bersama rakan2 kat GSC Ipoh Parade.
sepanjang hampir 5 tahun saya duk kat UTP,cuma 2 kali je saya tengok cite hantu bersama rakan2.cite2 laen memang berlambak,tak terkira.da le kat GSC sound system dia melampau2 bagus.rasa macam hantu je duk mengilai kat sebelah.time kitaorg tengok,orang pun tak ramai.lagi le seram sejuk.rakan2 saya sanggup belanja saya semata-mata nak suh saya tengok cite tuh sama2 sebab dorg tau saya takkan menghabiskan duit tengok cite hantu...sebab saya....erm..kurang berani.mekaseh ye rakan2 kerana sudi belanja diriku.=P

okie...sudah abes.tak larat nak cite banyak2.benda2 yang tak berapa best,saya tamau cite di sini.biarlah jadi kenangan.dah lepas,buat ape nak dikenang kembali,nanti sedih pule rase di hati.

erm..saya ni jarang ada azam untuk tahun baru sebab..sebab tak biasa berazam kot.tapi hopefully tahun 2009 bakal membawa kegembiraan untuk saya dan semua.

akhir kata untuk tahun ni...Tata 2008 and Welcome 2009!!
 
posted by HidayahSham at 8:06 PM | Permalink | 6 comments
Sunday, December 14, 2008
nama oh nama
otw balik dari kenduri kawan ayah,saya dan parents sembang2.da masuk bulan 12 ni,maka berderet la kenduri2 kawin yang family saya kene pegi.sambil sembang,mama listkan kenduri2 untuk next week.

tengah mama sibuk duk cite pasal kenduri,terkeluar la nama2 orang yang bunyi pelik.saya terfikir,memang ramai nama2 pelik sebenarnye.slalunya nama2 pelik ni nama pendek/nicknames orang so that senang orang laen nak recognize.

contoh nama2 pelik yang saya penah dengar:

1.pakcik din kona
kona tu sebenarnye corner.pak cik ni umah dia dekat corner jalan.so nak senang,panggil je pakcik din kona,sebutan orang2 kampung.

2.mat tok bomoh
ni rasanye sebab tok kepada si mat ni,seorang bomoh.maybe2.

3.mat kerengge
mat ni pula saya rase either kat rumah dia banyak kerengga or badan dia macam kerengga,kurus melidi.

4.makcik bakyah mat spring
ahahaha,name makcik ni bes.time dalam kete tadi mama mention.tibe2 ade spring.mama bagitau,mat spring ni nama ayah mertua makcik bakyah.isk,camne boleh termasuk sekali nama ayah mertua ni.pelik2.

5.halim jerman
ni nama kawan ayah.ayah cakap pakcik ni kalau dia buat lawak,ekspresi muka dia tak berubah.garang semacam je.tapi walaupun muka garang tapi hati baek.hehe.

6.mat bunge
ni kawan ayah jugek.pakcik mat bunge ni,jenis yang suke sembang2 dengan perempuan.bak kata ayah,kalau sembang dengan perempuan,asyik tersenyum je.tapi bukannye miang.cume dia suke melayan je.hak2~

7.bond
ini bukan james bond,just bond.ini nama classmate saya time kat mrsm.name dia laen sebenarnya,tapi saya tak sure camne name dia bole bertuka jadi bond.

8.paklah
actually nama ni pelik sebab sama dengan PM kite.saya kenal 2 orang paklah,sorang paklah smktt,sorang lagi paklah UTP.1 persamaan yang saya nampak dekat orang yang bernama paklah ni kan,dorang ni kurus dan tinggi skit dari saya.*rindu mau tangkap gamba gune slr camera paklah UTP...hik2*


emm,ikutkan ade lagi nama2 pelik yang saya dengar.tapi nama2 tu,bunyi macam kurang sopan untuk dimention kat blog.tapi yang pastinya,lagi pelik nama seseorang,lagi senang untuk kita ingat.XD


 
posted by HidayahSham at 3:19 PM | Permalink | 4 comments
Friday, December 12, 2008
5 k.e.g.i.l.a.a.n.ku
1.iced lemon tea

dalam bahase melayu,tehoaislimau.da addicted minum air ni setiap kali makan.tiap2 kali nak makan,saya mesti gi belakang umah cari buah limau,potong dan perah itu limau,campur dengan teh O yang mama da bancuh,taruk ais berketul-ketul.masyuk siot.tapi dulu ade member penah bagitau,tak elok minum tehoaislimau ni selalu sebab air teh akan berlawan dengan jus limau tuh.huh,macam otomen lawan resakse tu ke?tapi2..erm,da gian kot.huhu.

2.licence to grill@AFC (channel 703).

'it's time to grill!' tu le sore si lelaki bajet seksi dalam montage rancangan memasak favorite saya buat masa sekarang.isk2,bile tengok je rancangan ni,nafsu makan musti bergelora.huahua.paling tak tahan part dia grill lobster,mak aih lobster besor2,bile kena api merah je kulit.menitik air liur.*tak senunuh!*

3.burger pasar malam sehinggit satu

da bosan makan burger2 kat McD,kini saya bertuko selera.suke makan burger pasar malam yang harge sehinggit satu burger.jangan sesekali compare burger pasar malam dengan burger McD,sah2 le jauh beza.tapi maybe sebab burger pasar malam simple je kot,tu pasal saya suke.

4.bakar daun2 kering yang berguguran

hak2,bunyinye langsung tak mesra alam.tapi tu la habit saya.kata duk area kampung,pokok2 bersepah di sana sini menggugurkan daun2 kering di halaman umah.saya selaku anak yang separa rajen akan menyapu daun2 kering tersebut lalu membakarnya.bau daun2 kering terbakar,macam bes sebab terasa cam suasana kampung yang betul2 kampung.*nyanyi lagu Nora..'owh inilah...desa yang terchenta'*

5.melahap tak kira masa

isk2..ni masalah serius yang saya hadapi.boleh kata setiap masa mulut saya nak mengunyah.mungkin jugek saya mau "bercuti".tu pasal nafsu makan tak terkawal.tapi tak bagus untuk perkembangan badan saya aa.tau2 je aa time cuti saya tak banyak aktiviti macam time study.so besar kemungkinan makanan2 tak dapat diproses dengan lengkap,lalu menyebabkan pertambahan berat badan yang tidak terkawal.haish2,kena berjoging aa jawabnya.kaman2,esok pagi ke lake garden!


aa..lapa2.saya mau makan.makan..makan..makan!
 
posted by HidayahSham at 8:30 PM | Permalink | 4 comments
Thursday, December 4, 2008
65 unread emails for 5 days??
saya baru pulang ke Taiping malam semalam by train.dari hari sabtu lepas saya dan family ke KL,hantar angah gi praktikal.sampai KL,saya dengan mama pulak demam.so,kami pergi ke KL semata-mata untuk tido saje.isk2.next entry saya cite pasal kisah kami sekeluarga di KL.hari ni still letih nak type panjang2.

saya terkejut selama 5 hari saya tak de access Internet kat rumah Along,sekali bukak email ade 65 unread mails.hadoih2.

mood nak bercerita takde lagi.stop dahulu la jawabnye.ciao~
 
posted by HidayahSham at 9:42 PM | Permalink | 0 comments