Saturday, June 14, 2008
transformasi transformers?
plz ignore the title of my entry today.the word "transformers' just came out on my mind.maybe sebab saya suke tengok cite tu kot.huahuahua,tak silap saya aa..dekat 3 kali saya ulang tengok cite tu..sume gara2 graphic effects dia melampau lawa.plus saya suke tengok robot2 yang bertukar menjadi kenderaan dalam sekelip mata.i wish i had Bumblebee as my first car...sangat2 chomey aa Bumblebee.nama dia pun cute..BUMBLEBEE!!


erk..saya suka berangan !tapi,tak salah kan berangan,asalkan jangan berangan sampai hanyut tak bertepi..hari ni buat pertama kalinya,saya bangun pagi awal semata-mata untuk mengemas bilik dan rumah saya.huahuahua,it was so sudden la.mood rajin datang dengan tiba2.mule2 saya mengemas bilik saya.habis hangkut barang2 letak tepi,sapu dan vacuum satu bilik.da abis sapu satu bilik,saya spray pulak satu bilik dengan Glade Spa Fresh.dah puas hati dengan tahap kekemasan bilik saya,saya bergerak pulak ke kawasan ruang tamu.habis saya sapu segala-galanya,tak tinggal walau sedikit pun sampah sarap.

da habis tugas menyapu sampah,saya sambung pulak dengan mengumpul surat kaba lame (old newspaper..ala2 apek naek lori keliling kampung cari sulat kaba lame wooo),saya susun elok2 then ikat dengan tali lalu letak kat luar rumah.nanti nak hantar sume surat kaba lame ni gi recycle. ye rakan2,amalkan sikap kitar semula barang2 yang telah kita gunakan supaya bumi kita bersih dari sampah2 yang kita buang.sayangilah bumi kita!!

saya habiskan dekat 4 jam aa duk mengemas rumah.tapi satu benda je saya tak berape berkenan bila saya mengemas rumah.once saya start je menyapu,saya akan bersin sampai la saya habis mengemas.sesungguhnya saya sangat la allergic dengan habuk2 yang berterbangan..(adekah ini alasan saya untuk tidak mengemas rumah lagi???)

tapi memang betul...saya tak tahan habuk.dari kecik2 cili padi sampai la dah besar, saya memang lemah dengan habuk.ingat lagi time saya darjah 2,saya duk mengemas rumah, saya vacuum satu rumah.lepas habis vacuum,saya nak bersihkan vacuum cleaner tuh.saya pun pi la keluar rumah,godek vacuum cleaner dan keluarkan container yang berisi sampah2 dan habuk2 yang telah disedut tadi.saya bersihkan container tu.then malamnye,saya sesak nafas yang sampai biru muke2 saya.naseb ada mama+ayah time tu.ayah letakkan vicks dalam satu bekas,dalam bekas tu ada air panas.ayah suruh saya sedut wap dari dalam bekas tu so that hidung saya clean and clear dari segala benda yang block saya untuk bernafas.Alhamdulillah,saya boleh bernafas seperti biasa lepas tu.

tapi esoknye ayah bawak saya pegi Hospital Taiping untuk pemeriksaan lanjut sebab saya tak pernah sesak nafas seteruk tu.bile doktor check,doktor cakap saya berkemungkinan ada asthma.lalu saya pun ditahan masuk wad.huaaa...time tu baru darjah 2 kot.amat takut masuk wad.da tu nurse gi kasi saya katil kecik,cam budak 4-5 tahun punya saiz.saya dah besar aa time tu.bile baring dalam katil tu,kaki terjulur lebih dari katil.sabar je la.3 hari jugak la saya kene tahan kat wad.tu la pengalaman pertama saya masuk wad...lepas tu saya tak pernah lagi kene tahan wad,mintak2 jangan la kene tahan lagi.sungguh tidak bebas di wad...=(


hari jumaat lepas,mama buat kuih limas a.k.a kuih tako.ada jugak orang panggil kuih ni kuih tepung pelita.ada cikgu kat sekolah lama saya order untuk makan2.cikgu tu order 150 biji kuih limas.mama mengerahkan saya untuk membuat sarung kuih tersebut pada hari kamis malam jumaat sebab cikgu nak kuih tu pagi jumaat.saya pun menurut kata mama saya,tepat pukul 12 malam saya pun membuat sarung kuih tersebut.


sambil buat sarung kuih,saya tengok cite V for Vendetta.haiyok.saya tengok cite tu 2 kali,still ade certain parts of that story yang saya tak faham.tapi saya sungguh respect dengan V sebab dia seorang yang berani dan sangat dramatis.huahuahua.bayangkan dia nak bunuh orang tapi dia sempat lagi menari,bagi bunga ros.saya rasa saya kena tengok cite tu lagi sekali baru saya paham cite tu kot...huahuahuahua!!!


saya letak gamba2 kuih limas yang telah siap dimasak oleh mama saya tersayang.sedap wooo kuih limas.bulan puasa memang ramai gak orang jual kuih ni,tapi saya tak pernah lagi makan kuih limas yang lagi sedap dari mama saya buat.ye2,saya sayang mama saya.mama saya Ratu membuat kuih limas.hehehe.

.
..
....
......
.......
.........
...........
.............
................
..................
.....................
........................
..........................
.............................
.................................

huaa!!!
sungguh geram...tah ape problemnye blogger ni tak boleh upload gamba kuih limas.dengki aa tuh...haisssshhhh!!!!

saya suda menyerah kalah.esok je aa saya upload gamba2 tu.sangat mengantuk sekarang...keciwa2~

 
posted by HidayahSham at 11:35 PM | Permalink |


2 Comments: